Kokosknäck med flingsalt

Julkola och knäck har alltid varit mina favoriter när det kommer till julgodis. Minns ett år då jag åt upp en hel sats julkola på bara några dagar. Det är farligt gott!Enligt receptet jag har gått efter så ska det vara kokossirap i, men eftersom jag inte hittade det i affären  fick det bli vanlig mörk sirap istället. Vill ni göra receptet helt veganskt kan ni använda kokosgrädde istället för vispgrädde. Kokossocker är en stor favorit hos mig, dels för att jag gillar den mer kolaaktiga och inte lika supersöta smaken, men också för att den inte höjer blodsockret lika mycket som vanligt socker. Kokossocker har GI 32, jämfört med vanligt socker som ligger på 100. Kokossockret innehåller också mycket näringsämnen till skillnad från det raffinerade. Jag har inget förbud mot vanligt socker,  jag äter det om jag blir sugen, men nuförtiden använder jag bara kokossocker här hemma när jag bakar.

Recept

2 dl sirap (kokossirap eller mörk sirap)

2 dl kokossocker (finns i de flesta välsorterade matbutikerna)

2 dl laktosfri vispgrädde (kokosgrädde för veganskt eller vid mjölkproteinallergi)

1,5 dl kokoschips

2 msk smör (kokosolja för veganskt)

2 msk kokossylt från Herbalstore.se med smak av havssalt (går bra utan med om ni inte har detta men den är så god)

Flingsalt

Gör så här: Koka upp sirap, kokossocker och grädde under omrörning. Jag hade ingen termometer (måste köpa) så jag körde med kulprovet, men har ni en så koka till 130-140 grader.  Ta av den från plattan när den är klar och tillsätt hälften av kokoschipsen,kokssylten och smöret. Häll upp smeten i en bakplåtspapperklädd form/plåt och strö över resten av kokoschipsen och flingsalt. Låt knäcken stelna och bryt därefter i bitar. Förvara den i en burk i kylen, men glöm inte  att ta ut den en bra stund innan den ska ätas eftersom den är väldigt hård när den är kall. Ni riskerar era tänder annars hehe.

Hoppas ni gillar den!

Kram Johanna

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.