Detta var första gången jag gjorde granola med saffran i och den blev minst sagt MAGiskt god! I grundreceptet som jag utgick ifrån är det äppeljuice i, men eftersom många med IBS är känsliga mot äpplen bytte jag ut det mot pressade apelsiner istället. Jag föredrar att göra min egen granola, dels för att det blir godare, men framför allt för att många färdiga granola tex Pauluns har tillsatt oligofruktos (samma fiber som i lök), vilket kan skapa riktigt mycket magont. Dessutom är det så enkelt att göra sin egen.
Recept granola med saffran och apelsin
5 dl havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl kokos
2 msk agavesirap
1 paket saffran
0.5 dl russin (är ni känsliga mot torkad frukt rekommenderar jag er att utesluta det)
1 dl pressad apelsinsaft eller färskpressad apelsinjuice
2 msk rapsolja
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, kokos och russin i en skål. Därefter rör du ihop apelsinsaften, agavesirapen, oljan och saffran separat och häll över blandningen och rör runt ordentligt. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper och rosta i cirka 20 minuter. Rör runt då och då så det inte blir bränt.
Njut av denna fantastiska granola som topping på er yoghurt, fil eller smoothie!
Kram Johanna