Banankaka är en stor favorit hos mig, dels är det så enkelt att göra, men framförallt är det gott. Tack vare bananerna (som gärna ska vara övermogna) brukar kakan hålla sig enormt saftig i flera dagar. Jag utgick efter ett recept på banankaka, men la till kanel, kardemumma och lingon för att få smaken som mjuk pepparkaka. Mycket av julens ”gottigheter” innehåller både mycket socker och gluten, därför tycker jag att denna kaka passar bra som ett lite hälsosammare och ”magvänligare” fikaalternativ i juletider.
Recept
1 dl bovetemjöl
2 ägg
2 bananer(gärna övermogna)
1 krm havssalt
1 krm bikarbonat
1/2 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk lingon
1 dl olivolja
1 tsk vaniljpulver
2 msk agavesirap
2-3 msk kokossocker
Gör så här: Sätt ugnen på 100 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, salt, vaniljpulver, kanel, kardemumma och kokossocker i en bunke. Blanda ägg, olivolja, agavesirap och häll över i bunken med torra ingredienser. Mosa bananerna och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt lingonen och rör runt ordentligt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper och in i ugnen cirka 40 min (eller när kakan är torr, försök ha koll då och då eftersom det varierar beroende på ugn)
Kram Johanna