Granolakakor med banan, jordnötssmör och hallon & blåbär

Är ni precis som jag i behov av att äta väldigt ofta men lite (läs mycket) ? Många som har IBS mår bättre av att äta små men många mål för att inte chocka magen med att kasta i sig en stor måltid och sedan vänta sju timmar till nästa, det brukar sällan ge positiva effekter för matsmältningen. Jag gillar därför att hitta enkla men goda mellanmål som ger mig ny energi för att orka med långa dagar. Hemmagjorda energibars är en favorit och denna gång testade jag att göra ett recept med granola i, vilket blev supergott och framförallt mättande då de innehåller både jordnötssmör, banan, fröer, gryn och bär. Granolan är hemmagjord (finns flera recept på bloggen), men det går också bra med färdigköpt (är ni extremt känsliga för kostfiber som inulin ska ni vara försiktiga med färdigköpta då det ger samma effekt som att äta lök). Dessa är perfekta att ha med på jobbet eller på utflykt när hungern börjar smyga sig på. De håller tyvärr inte sig saftiga i så många dagar, men eftersom receptet inte ger så många kakor (cirka 8 st) så hinner ni nog äta upp dem ändå. Annars går det jättebra att frysa in och ta fram vid behov. Dessa granolakakor är perfekta som lite nyttigare fika

Jag provade även att frysa smeten istället för att tillaga i ugnen och det blev då mer som en ”granolaglassbakelse”. Kripsigheten från granolan, glasskonsistensen av bananen och de goda bären blev jättegott. Ni kan ju göra några i ugnen sen 1-2 i frysen som en liten dessert. Frys 1-2 timmar och ät direkt. Lägger ni dem på tallrik så fastnar de lätt då kan ni antingen tina en stund eller lägg på bakplåtspapper i frysen så lossar de nog lättare.

Recept granolakakor

2 st bananer

1 dl osötat jordnötssmör

3.5 dl granola

0.5 msk agave/honung eller annan sötning om så önskas

1 dl frysta hallon

0.5 dl frysta blåbär (går bra att endast ta hallon eller blåbär också)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Mosa bananerna i en skål
  3. Blanda bananerna med granola, agave/honung och blåbär & hallon
  4. Forma smeten till små kakor med två skedar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna
  6. Ät som de är eller toppa med mer jordnötssmör

28504523_10155991524811093_1411602859_o-600x900 - Granolakakor med banan, jordnötssmör och hallon & blåbär

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.