Stekt lax med parmesangratinerad spetskål

 

God kväll på er!

Hoppas ni haft en fin helg! Här har det varit en härlig helg med middagar, kalas, träning och vila. Viktigt med balans!

I fredags lagade jag detta receptet på lax med parmesangratinerad spetskål och det blev supergott. Detta kallar jag för enkel, nyttig och lyxig snabbmat! Jag har hela tiden trott att kål var helt ”förbjudet”  enligt FODMAP-dieten, men såg nyligen att det går bra att äta det. Självklart ska man väl aldrig överdriva intaget då kål kan vara svårsmält för magen. Men det är så otroligt gott, nyttigt och billigt så jag blev jätteglad när jag upptäckte detta. Får hoppas att det inte tar kål på magen höhö. Receptet är för 4 personer men passar perfekt för 2 så blir det även matlåda över (om man räknar 1 laxfile per portion vilket är lite för vissa). Är det för lite är bara att steka fler laxbitar och ta mer spetskål så har ni både till middag och till lunchlåda. Perfekt!

Recept

4 laxbitar (eller fler beroende på portioner)

1 spetskålshuvud (eller 2)

100 gram parmesanost

50 gram smör

Salt och vitpeppar

Kryddor till laxen (jag hade salt, peppar, chiliflakes och sen toppade jag med sesamfrön)

Citron

Valfri sås att ha till (jag köpte färdig majonäs och hade i lite chiliflakes och salt)

Gör så här:

 1.Dela spetskålen i 4 klyftor

2. Bryn i smör så att de får färg

3. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över parmesan

4. Gratinera i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.

5. Under tiden spetskålen är i ugnen kryddar du laxen samt steker den tills den fått fin färg

6. Servera laxen med spetskålen och valfri sås. Pressa gärna citronsaft på laxen

Glöm inte att läsa mitt förra inlägg om den nya tjänsten Medograf som är en mötesplats för alla med kroniska sjukdomar. Kolla in https://www.medograf.se eller ladda hem appen som heter Medograf.

 

29340558_10156048889231093_4457082992661102592_o-600x900 - Stekt lax med parmesangratinerad spetskål

Ha en fin kväll!

Kram Johanna

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.