Jag har fått möjligheten att välja ut produkter ur Happy Greens sortiment för att skapa och fota recept till deras ”Happy Green Magazine”. Hos Happy Green hittar du naturlig skönhet, kosttillskott, hälsokost, vitaminer & mineraler, livsmedel med ett ekologiskt och allergivänligt fokus. Happy Green är hälsa på nätet!
Eftersom jag älskar både te och scones så bestämde jag mig för att göra en somrig och hälsosammare variant av afternoon tea. Sconesen är glutenfria och gjorda på havremjöl, det varma tee´t är utbytt mot hemmagjort iste och istället för traditionella kakor gjorde jag fikabollar med bland annat jordnötssmör, dadlar och macapulver. Visste ni att maca är en rot som växer i Peru? Macaroten har ett högt innehåll på vitaminer och mineraler, och sägs även vara uppiggande och bra för sexlusten. Tack vare rotens uppiggande egenskaper brukar macaroten kallas för ”Peruansk ginseng”.
Glass är troligtvis inte ett vanligt inslag på klassisk afternoon tea, men i den här somriga versionen tyckte jag att en avsvalkande tropisk ”nice cream” passade in perfekt!
Recept exotisk glass 4 personer
4-5 frusna bananer
1 dl frusen eller färsk ananas
1 msk ekologiskt passionsfrukspulver (finns på Happy Green)
En skvätt kokosmjölk
Till garnering:
Frystorkade eller frusna hallon (jag hade frystorkade från Happy Green)
Kakaonibs (finns på Happy Green)
Gör så här:
- Frys bananen i skivor i några timmar
- Mixa ihop allt. Tillsätt kokosmjölk om det behövs
- Häll upp i fina glas/skålar och garnera gärna med hallon och kakaonibs
Recept dadelbollar med jordnötssmör och macapulver! (cirka 5-6 stora bollar)
12 urkärnade dadlar
1 dl kokosolja
1 nypa vanilj
1 nypa flingsalt
2 tsk macapulver (finns på Happy Green)
1 msk jordnötssmör
Eventuellt lite växtbaserad mjölk för att underlätta mixningen
Kakao och kokos till garnering
Gör så här:
- Mixa urkärnade dadlar med kokosolja, vanilj, macapulver, flingsalt och jordnötssmör
- Lägg smeten i frysen en liten stund så att den stelnar lite. Det blir då lättare att rulla bollarna
- Lägg bollarna i formar o strö över kakao och kokos. Det är även gott med hackade jordnötter på eller varför inte smält mörk choklad?
Recept glutenfria havrescones med touch av kanel (receptet är med inspiration från Nillas Kitchen)
2.5 dl havregryn
2 dl havremjöl
2 dl rismjöl
1 msk valfri sötning (kokossocker eller honung exempelvis)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
50 g smör eller kokosolja
3.5 dl valfri mjölk
2 tsk kanel
Ost, smör och marmelad till servering
Gör så här:
- Sätt igång ugnen på 250 grader.
- Blanda torra ingredienser ordentligt
- Tillsätt kokosolja eller smör.
- Tillsätt mjölken och rör ihop degen
- Låt degen stå i 10 minuter
- Forma två runda scones på bakplåtspapper
- Skär ett kryss i varje bröd och använd en gaffel för att nagga
- Grädda dina scones cirka 20-25 minuter i ugnen
- Servera varma med smör, ost och en god marmelad (eller varför inte rabarberkompott som jag postat tidigare)
Recept hemmagjort iste
1 liter vatten
4-5 tepåsar (gärna fruktigt jag hade vitt hallonte från Happy Green
Valfri sötning (honung eller kokossocker passar utmärkt)
Citronskivor
Myntablad
Cirka 1 dl hallon
Gör så här:
- Koka upp vattnet och tillsätt tepåsarna
- Låt tepåsarna dra några minuter. Inte för länge för då blir det beskt.
- Låt det svalna innan du sätter in ditt te i en kanna i kylen
- Söta sedan ditt te beroende på hur sött du vill ha det. Jag tycker inte det ska vara för sött men det är en smaksak
- Innan servering häller du i massa is, hallon, mynta och citronskivor
Nu har jag en superbra rabattkod till er. Rabattkoden är ”happyjohanna100” och gäller från och med idag och två veckor fram. Rabattkoden ger 100 kr rabatt vid köp för minst 300 kr. Happy shopping!
Kram Johanna