God kväll!
Hoppas att ni haft en härlig dag. Jag är ju som nämnt tidigare i Spanien och har det riktigt gött. Min sambos familj har hus här så därför lagar vi i princip alla middagar och frukostar här hemma och äter på altanen. Det är verkligen mysigt och jag älskar att gå i mataffärer utomlands.
Nu när det är sommar äter de flesta mycket mer frukt och bär än vanligt, något som känsliga magar tyvärr kan reagera på. Det är väldigt individuellt vad man tål och inte tål, men för de flesta med IBS så kan frukter och bär som innehåller mycket fermenterbara kolhydrater vara svåra att smälta och därmed ge magont, gaser osv. Jag tycker det är viktigt att slappna av på sommaren och det är självklart inte hela världen om man äter lite ”FODMAP-ovänliga” bär då och då, men det är alltid bra att vara lite uppmärksam och ha koll på vad som kan ge symptom. Vem skulle till exempel tro att vattenmelon kan ge extremt mycket magont? Som namnet säger så är det lätt tro att vattenmelon mest innehåller vatten, men den faktiskt fylld med sockeralkoholer som kan få magen att bubbla rejält. Ett tips jag fick en gång är att vattenmelon alltid ska ätas för sig själv, alltså inte i kombination med andra livsmedel (den goda melon och fetaostsalladen är därför ingen hit för magen). Ger melonen symptom trots att den äts ensam är det nog bäst att skippa den helt. Jag är så glad över att alla mina favoritfrukter och bär är mag-vänliga!
Lista på magvänliga frukter & bär
Apelsin
Ananas
Citron
Blåbär
Hallon
Kiwi
Mandarin
Granatäpple
Jordgubbar
Banan (inte övermogen)
Lista på frukter & bär som kan vara svårsmälta
Äpple
Päron
Vattenmelon
Svarta & röda vinbär
Krusbär
Aprikos
Persika
Nektarin
Mango
Björnbär
Kram Johanna