Pasta med en sås på bland annat grönkål, ostronskivling och valnötter

God morgon!

Hur mår ni idag? Hoppas bra!

I veckan lackade jag en god pastarätt som ni nu ska få receptet på. Både grönkål och svamp är i säsong nu och känns väldigt ”höstigt”. Så mysigt med höst nu förresten. Tända ljus, dricka te, mysa inne och kunna gå långa promenader i frisk luft. Hoppas på fler sensommardagar för det är helt klart mitt favoritväder. Köpte en snygg rosa regnjacka på Lager157 igår så nu är jag även redo för regn och rusk!

Jag gillar att laga mat som både vegetarianer och kött-ätare kan äta. Alltså att det går att välja valfritt protein att ha till. Denna pasta är vegansk (förutom parmesan på toppen) och vill man äta den som den är går det det bra, men vill ni ha något protein till så passar exempelvis exempelvis kyckling, oxfilé, quorn eller tofu utmärkt att ha till. Helt valfritt!

Anledningen till att jag har valt ostronskivling är för att det är den svampen som är FODMAP-vänlig och mer lättsmält än andra svampar. Tål ni andra svampar som tex kantareller eller champinjoner så går det lika bra att använda det istället. Äter ni vitlök kan ni ha det i istället för salladslök. Jag väljer salladslök för det är snällare mot magen, men också för att det ger god smak.

Ingredienser 4 personer

4 portioner glutenfri pasta valfri sort

4 salladslökar (den gröna delen vid IBS)

1 paket ostronskivling (cirka 200 g)

1 påse färdigskuren grönkål

1 liten påse valnötter (cirka 75 g)

250 ml havregrädde (eller matgrädde för icke-vegansk)

4 dl havrefraiche (eller creme fraiche för icke-vegansk)

1 dl rött matlagningsvin

Soja efter smak

Salt & peppar efter smak

Persilja och parmesan att toppa med (valfritt)

Smör/olja till stekning

Gör så här: 

  1. Hacka salladslök, skölj ostronskivlingen och skär den i mindre bitar
  2. Rosta valnötterna några minuter i stekpannan och salta gärna dem lite
  3. Koka pastan enligt anvisningar
  4. Stek svampen och salladslöken tills den fått fin färg. Krydda med lite salt & peppar
  5. Tillsätt grönkålen. Jag tog lite i taget. Den krymper snabbt.
  6. Häll över havregrädde, havrefraiche, rödvin och en skvätt soja. Låt allting koka ihop några minuter
  7. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, salt och peppar
  8. Blanda den nykokta pastan med såsen.
  9. Strö valnötter på toppen och eventuellt lite persilja och parmesan
  10. Servera som den är eller med valfritt protein

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras