Fisksoppa utan fisk :)

Hej på er!

Hoppas ni haft en riktigt bra vecka. Sedan jag började plugga igen tycker jag att veckorna bara flyger förbi. Fattar inte alls var tiden tar vägen, men jag antar att det är för att jag trivs väldigt bra med min nya tillvaro 🙂

Normalt sett äter jag fick, men var inte så sugen på det i veckan. Däremot var jag sugen på allt annat i en fisksoppa, så jag gjorde min egen vegetariska variant som blev supergod. Tyvärr så experimenterade jag bara lite med ingredienserna och glömde skriva ner exakt måtten, men jag tänker ändå att jag bjuder på ett ungefärligt recept och så får ni smaka av själva om ni vill ha mer eller mindre av något. För er som har IBS brukar linser på tetrapack vara mycket mer lättsmält än vanliga linser, så ta hellre det om ni är känsliga för baljväxter. Tål ni inte baljväxter alls kan ni tillsätta valfritt protein (fisk går ju jättebra det med hehe).

Ingredienser 4 portioner

4 potatisar

2 morötter

1 fänkålshuvud

Hackad purjo (den gröna delen)

Cirka 2 msk hackad gräslök

2 paket saffran

1 dl linser

3 msk tomatpuré

2 fiskbuljongtärningar eller 2 grönsaksbuljong (är ni extremt känsliga mot lök hoppa då buljongen och krydda med andra kryddor för mer smak)

1 liter vatten

1 msk torkad eller färsk dill

2 dl laktosfri matgrädde

1/2 burk krossade tomater

5 cocktailtomater skurna på mitten

1.5 dl vitt matlagningsvin

Salt & peppar

Smör/olja till stekning

Persilja till garnering

Eventuellt crème fraiche till servering

Gör så här:

  1. Skala och skär alla grönsaker i mindre bitar
  2. Stek purjo tills den fått fin färg och tillsätt sedan övriga grönsaker
  3. Häll över vattnet och i med buljong, krossade tomater, vin, dill och gräslök.
  4. Låt koka med lock i cirka 15-20 min tills grönsakerna mjuknat. Har ni linser som är okokta häller ni i dessa så de får koka cirka 10 minuter. Har ni linser på tetrapack som är färdigkokta häller ni i dem på slutet så de bara får värmas upp.
  5. Tillsätt grädden och smaka av med kryddor.
  6. Servera med persilja, crème fraîche och något gott bröd/knäckebröd

 

Hoppas ni gillar soppan!

Kram Johanna

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras