Asiatisk lax med grönsaker, rött thairis och sås med parmesan & citron

God förmiddag måndag!

Hoppas att ni haft en trevlig helg! Själv hade jag en mysig helg som innehöll mys med kompisar, träning, plugg osv. En lugn hemmahelg helt enkelt! Tog en ny spruta i veckan (min medicin mot adenomyos) och de första dagarna efter är jag rätt svullen och trött så det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och ta det lite lugnt, något jag kan ha svårt med ibland då jag vill göra så mycket,  har höga ambitioner och press på mig själv. Men det är bara att öva på att acceptera att kroppen också behöver vila ibland för att få återhämtning. Och att det är OK ibland att bara ligga i soffan och glo.

Igår lagade vi en god rätt med lax som jag tänkte dela med mig av till er.  Har inte exakta måtten men skriver på ett ungefär och sen får ni prova er fram med kryddor för att få det som ni vill ha det.  Det är väldigt olika hur många laxfiléer man äter per person, men äter ni 1 var så kan ni ju göra 4 totalt så får ni matlådor också. Alltid trevligt när det blir rester att ta med till jobbet eller skolan.

Har ni smakat rött eller svart ris innan? Det har mycket längre koktid än vanligt vitt ris så det gäller att börja förbereda middagen i tid. Koktiden är lite olika beroende på sort, vissa tar 20-25 minuter, men det finns också rött ris som ska koka i upp till 45 minuter. Visste ni att ju längre koktid på riset det är, desto nyttigare och mer näringsrikt är det. Så det är ju faktiskt värt att lägga lite mer tid på riset. Rött ris har en lite nötig, lite fyllig smak och har ett högre innehåll av fibrer, mineraler och vitaminer än vad vanligt vitt ris har. Det röda riset är självklart dyrare än vanligt vitt ris, men med tanke på hur näringsrikt och hälsosamt det är så tycker iallafall jag att det är värt att lägga en extra slant på. Hoppas ni gillar denna goda asien-inspirerade laxrätt!

Asiatisk lax med grönsaker, rött thairis och sås med parmesan och citron

Ingredienser

Laxen:

4 laxfiléer

2 msk soja

1krm chilipulver eller färsk hackad chili

1-2 msk lönnsirap (eller honung eller agave men observera att dessa inte är low-FODMAP. Lönnsirap är det däremot.)

2 msk limesaft

1 tsk rivet limeskal

1 tsk riven ingefära

3 msk sesamfrön

Salt & peppar

Grönsakerna:

1 zucchini

2-3 morötter

1 broccolihuvud

Olivolja

Flingsalt

Valfria kryddor exempelvis oregano, timjan eller rosmarin

1 liten burk majs

Såsen:

2 dl laktosfri creme fraiché

1/2 msk rivet citronskal

1 msk citronsaft

1/2 dl riven parmesanost

Salt, peppar & lite oregano

Riset:

4 portioner rött thairis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Gör marinaden till laxen och lägg i laxen i den. Ställ i kylen
  3. Sätt på riset och läs anvisningarna på förpackningen gällande koktiden.
  4. Skala morötterna och skär morötter & zucchini i stavar. Skär även broccolin i bitar.
  5. Lägg grönsakerna på bakplåtspapper på en plåt och ringla över olivolja, salt och valfria kryddor. Lägg in i ugnen och håll koll på när de fått färg och är klara. Det brukar ta cirka 20 minuter beroende på ugn.
  6. Under tiden blandar du ihop ingredienserna till såsen och sätt sedan den i kylskåpet.
  7. När grönsakerna börjar bli klara är det dags att steka laxen. Stek laxen några minuter på varje sida tills den är färdigstekt. Håll koll så att laxen inte blir översett eftersom den blir torr då.
  8. Ta ut grönsakerna när de är färdiga och häll över majsen.
  9. Servera den färdigstekta laxen med grönsakerna, riset och såsen.

 

Ha en härlig måndag!

Kram Johanna <3

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras