Glutenfri mjuk pepparkaka med vaniljkvarg, kokossocker och lingon

God middag!

Hur är det med er idag? Hoppas bra! Med mig är det bra!

Eftersom mycket av det traditionella julbaket innehåller mycket vetemjöl så är det alltid lite trixigt att hitta bra glutenfria alternativ, men med rätt ingredienser och fantasi går det alltid! Detta recept har jag hittat på nätet men bara ändrat om lite. Som ni vet älskar jag kokossocker (det är tyvärr inte FODMAP-vänligt men jag verkar tåla det) så jag har använt det men ni kan välja vanligt socker eller annan sötning om ni vill. Det är helt valfritt!

Kakan är lite svår att skära när den precis är nygräddad så jag rekommenderar att baka den en dag innan ni tänkt äta den eftersom den då är mycket lättare att skära i. Denna kaka är så god och passar superbra till en kopp te eller varför inte lite glögg?

Ingredienser 

2 ägg

100 g laktosfritt smör

2 dl kokossocker (eller annan sötning)

1 dl vaniljkvarg

2 tsk kanel

1 tsk malen ingefära

1 nypa flingsalt

1 tsk nejlika malen

1 tsk kardemumma

1 dl rårörd lingonsylt

1 tsk fiberhusk

1 tsk bikarbonat

3 dl havremjöl

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt fiberhusken o vispa lite till.
  3. Smält smöret och blanda den med lingonsylten och kvargen.
  4. Blanda kryddorna med havremjölet separat.
  5. Vispa ner smörblandningen i äggsmeten.
  6. Häll ner mjölblandningen (lite i taget) i smeten och kör med elvispen så att det inte blir några klumpar.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform. Häll i smeten.
  8. Grädda i ugnen cirka 40 min (beroende på ugn). Känn med en sticka så att den är klar. Den ska inte vara rinning men inte heller torr.
  9. Låt kakan svalna och vänta gärna någon dag så det är lättare att skära i den.

 

Glutenfri-mjuk-pepparkaka-1-600x734 - Glutenfri mjuk pepparkaka med vaniljkvarg, kokossocker och lingon

 

Hoppas ni gillar den!

Ha en MAGisk tisdag!

Kram Johanna

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.