Glutenfria Havrefrallor med Saffran

God morgon fredag och kära läsare!

Fredag igen och snart tredje advent. Ofattbart men mysigt med jul! Tycker dock inte att jag har kommit in i julstämningen ordentligt men försöker med att se lite julfilmer och använda mycket saffran i maten 🙂 Saffran sägs ju fungera som naturens antidepressiva så det är ju perfekt att använda det nu när det är lite mörkare och gråare ute. Om inget annat så piggar det upp med lite färg!

Imorse bakade jag jättenkla och snabbgjorda havrefrallor med saffran i. Grundreceptet hittade jag hos Glutenfriagodsaker (som för övrigt har väldigt många bra recept) och det enda jag gjorde var att jag tillsatte saffran och lite russin (är ni känsliga mot torkad frukt så hoppar ni bara det).

Ingredienser (cirka 8st)

1,5 dl havregryn

3, 3/4 dl havremjöl

1 msk fiberhusk

1,5 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl havremjölk

2 dl vatten

Nypa vaniljpulver

1 paket saffran

1/2 dl russin om ni tål det (OBS ej FODMAP-vänligt)

Lite glutenfritt mjöl eller havregryn till garnering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ut saffranet i mjölken o rör runt så att det inte är klumpar.
  3. Blanda alla andra ingredienser (lägg i det torra först sen vätskan) och tillsätt saffransmjölken.
  4. Låt degen svälla i cirka 15 min.
  5. Klicka ut små bollar på bakplåtspapper på en plåt. Degen är kladdig så det är svårt att forma till perfekta bollar.
  6. Grädda i ugnen cirka 20-25 minuter. Det gör inget om frallorna är lite lite kladdiga inuti när de är klara eftersom de då håller sig saftiga lite längre.
  7. Servera med något gott pålägg och njut!

 

Ha nu en grym fredag och en fin helg!

Kram Johanna

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras