Low Fodmap och Glutenfritt Majs och quinoaknäcke med kanel, kardemumma och flingsalt

God morgon torsdag och kära läsare!

Nu är julhelgen snart här vilket känns väldigt mysigt och kul. Det är alltid först nu jag brukar fatta att det är julafton snart haha. Jag har precis inhandlat de sista julklapparna (alltid ute i sista sekund men jag tycker det är lite mysigt) och ska snart baka lite saker inför julafton. I veckan gjorde jag ett jättegott glutenfritt julknäcke som ni självklart ska få receptet på. Så gott och enkelt att baka! Jag hade ingen pepparkakskrydda hemma, annars kan jag rekommendera  att använda typ 1-2 msk av den som kryddning istället för det jag angivit i receptet. Det går lika bra!

Detta knäckebröd passar perfekt på en julig (och ljuvlig) ostbricka tillsammans med goda ostar och frukt. Jag åt mitt med Philadelphia, ädelost, hallon och passionsfrukt. Tack vare quinoan är knäcket fyllt av protein vilket gör att det är ett riktigt bra mellanmål både innan och efter träning.  Visste ni att quinoa är en riktigt grym proteinkälla och bra ersättare till kött? Quinoa innehåller nämligen alla 9 aminosyror som vi inte själva kan producera. Det är därför perfekt (särskilt om man är vegetarian) att slänga i lite quinoa i salladen, gröten osv för att få i sig mer protein.

Recept 1 plåt

2 dl majsmjöl

1 dl okokt quinoa i valfri färg

1 dl sesamfrön

1.5 tsk kanel

1.5 tsk kardemumma

1 tsk malen nejlika

1 krm salt

1/2 dl olivolja

2 dl kokande vatten

1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan på kokande vatten och olivolja. Rör runt ordentligt.
  3. Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper (jag lägger ett bakplåtspapper över också för att kunna släta ut smeten så mycket och så tunt som möjligt) och toppa med flingsalt.
  4. Grädda knäcket i cirka 1 timme beroende på ugn. Det ska vara hårt och fått fin färg. Var försiktig så att det inte bränns.
  5. Ta ut knäcket, låt det svalna och bryt i lagom stora bitar. Ät med smör och något smarrigt pålägg. Mums!

På lördag kommer ett riktigt gott laxrecept upp här på bloggen. Håll utkik!

Kram Johanna

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras