Ugnsbakad citronlax med bakad potatis, fänkål, morötter och ädelostsås

Hej på er!

Hoppas ni har en grym dag! Själv har jag haft ett smärtskov (från Adenomyos) nu i slutet av veckan och har därför inte varit på topp. Men nu börjar det lugna sig och jag hoppas att jag kan fira jul utan dessa hemska smärtor som knäcker mig totalt.

När jag la upp en bild på denna laxrätt på mina stories på Instagram och frågade hur många som ville ha receptet så blev resultatet hela 90%, så självklart ska ni därför få receptet nu. Ett enkelt och väldigt gott laxrecept som passar lika bra till vardags som till fest. Ädelostsåsen har jag hittat recept på hos 56kilo och laxen har jag fått inspiration ifrån ett recept hos Diet Doctor.

I denna rätt har jag använt mig av bakpotatis, men det går självklart lika bra att använda vanlig potatis, ris, quinoa, bara grönsaker eller precis vad man själv gillar och önskar. Gillar ni inte ädelost kan ni bara byta ut den mot någon annan ost eller någon helt annan sås med såklart. Hoppas ni gillar receptet!

Laxen (6 pers)

1 helsida lax

1 citron

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

1 tsk torkad gräslök (eller färsk)

1 tsk torkad (eller färsk) dill

Svartpeppar

Cirka 100 gram smör (hyvlat)

1 fänkålshuvud

3 morötter

Potatisen

4 bakpotatisar (eller fler beroende på hur många ni är. Laxen räcker till cirka 6 pers)

Smör

Chiliflakes & salt

Ädelostsåsen

1 bit ädelost (140 g)

1 dl laktosfri matlagningsgrädde

1 dl laktosfri creme fraiche

1 dl vitt matlagningsvin (kan uteslutas)

1 tsk torkad gräslök

Salt & peppar

 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg laxen med skinnet neråt på bakplåtspapper på en plåt.
  3. Krydda laxen med kryddorna och skär citronen tunt och lägg ovanpå. Hyvla även smöret och lägg på laxen. Krydda lite till på toppen med salt & peppar.
  4. Skala morötterna och skär i bitar. Skär fänkålen i mindre bitar och lägg alla grönsakerna bredvid laxen. Ringla över flingsalt och olivolja.
  5. Skjutsa in laxen i ugnen och låt den vara där cirka 20-30 minuter beroende på ugn och storlek på laxen. Innertemperaturen ska vara cirka 55 grader.
  6. Under tiden som laxen är inne gör du bakpotatisen i micron. Den går självklart bra att göra i ugnen med men det tar cirka 1 timme så det får ni göra i god tid. Jag micrade mina cirka 15 minuter men ni får känna efter hur lång tid som de behövs. De ska va mjuka och färdiga.
  7. För att göra såsen kokar du upp ädelosten med mejerierna på mellanvärme. Rör runt.
  8. Tillsätt vitt vin, gräslök och kryddor. Låt såsen koka några minuter och sedan är den klar.
  9. Ha gärna i lite smör, chiliflakes och salt i bakpotatisen.
  10. Servera laxen med grönsakerna, potatisen och såsen.
  11. Ät och njut!

 

Kram Johanna

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras