Low Fodmap Tofu Bowl

Hej söndag och kära läsare!

Hur är det med er idag? Här är det bra! Jag älskar söndagar, dels för att jag brukar få mycket gjort, men också för att det känns tillåtet att ta det lite extra lugnt och vila, läsa och se serier. Har inte heller någon söndagsångest nu förtiden då jag har helt flexibelt schema. Vet inte om jag någonsin kommer vilja hoppa på ”ekorrhjulet” igen med mån-fre jobb och samma tider. Älskar känslan av att få planera och styra min egen tid. Känna att det är jag själv som har makten över mitt eget liv helt enkelt 🙂

Idag gjorde jag en god, näringsrik och vegansk tofu bowl till lunch. Eftersom det både är råris och sötpotatis i den är det ju lite olika moment för att tillaga den, men tack vare dessa ingredienser är denna bowl fylld av långsamma och bra kolhydrater som ger kroppen bra bränsle. Det är alltså värt att låta det ta lite extra tid. Har ni rester över tex ris eller sötpotatis är det ju perfekt att använda i en sån här typ av lunch/middag där man kan slänga i lite vad som helst. Jag brukar passa på att koka upp extra mycket ris så att jag kan använda det som blir över till nästa måltid. Tidseffektivt! Jag kommer inte att skriva exakta mått på alla ingredienser utan ni väljer själv hur mycket ni vill ha av allt. Detta är mer som ett förslag på ”IBS-vänliga”grönsaker och råvaror som passar bra.

Ingredienser:

Råris

Sötpotatis (1 räcker till 2 bowls)

Grönsallad

Majs

Salladslök

Riven gurka och riven morot

 

Tofun:

1 block tofu naturell

1 tsk curry

1 krm salt

½ tsk paprikapulver

1 tsk Sambal olek

1 msk lönnsirap (eller honung om ni tål)

1/2 dl maizena eller potatismjöl

2 msk sesamfrön

1 msk jordnötssmör (valfritt)

 

Asiatisk dressing:

1.5 tsk sambal olek

3 msk risvinäger

1 msk strösocker eller annan sötning (jag tog kokossocker)

2 tsk sesamolja

2 krm salt

1 msk sesamfrön

 

Gör så här:

  1. Skär sötpotatisen i mindre bitar och koka tills den är mjuk.
  2. Sätt även igång riset och koka det enligt anvisningar på förpackningen.
  3. Skär tofun i tunna skivor och blanda i en skål med maizena (eller potatismjöl), kryddor och sötning. Låt stå en liten stund.
  4. Riv morötter och gurka och lägg upp grönsakerna i skål/skålar att äta ur.
  5. Stek tofun på rätt hög värme i rikligt med olja (den ska i princip friteras så häll på en del). Stek tofun tills den får fin färg. Tofu är svårt att bränna men håll ändå lite koll på den.
  6. Blanda dressingen.
  7. Lägg i riset, sötpotatisen och tofun i skålarna och toppa med dressingen och lite extra sesamfrön.
  8. Ät och njut av en näringsrik måltid!

Low-Fodmap-Tofu-Bowl-600x900 - Low Fodmap

 

Low-Fodmap-Tofu-Bowl-med-asiatisk-dressing-600x900 - Low Fodmap

 

 

Ha en mysig söndag och gör saker som du/ni mår bra av!<3

Kram Johanna

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.