Low FODMAP lax med broccoli, grönkål och asiatisk dressing!

Hej på er!

Hoppas ni har en grym onsdag! Själv är det full rulle med plugg och annat, men det känns bara kul med massa roliga projekt och att få vara lite kreativ.

Igår testade jag ett nytt laxrecept som jag vill dela med mig av, nämligen en Low FODMAP lax med broccoli, grönkål och asiatisk dressing. Jättegott! Som jag skrev igår så skulle jag prova att göra en video när jag tillagar receptet, och här nedan får ni se resultatet. Är ju helt nybörjare på det här med video, men det var kul så jag kommer absolut fortsätta med det och bli bättre och bättre. Kom på i efterhand att det inte är snyggt att filma med mobilen stående, så nästa gång vet jag att det ska vara liggande format.

Ingredienser 4 portioner

4 laxfileér

100 gram grönkål

1 broccolihuvud

1 msk vitlöksolja (finns att köpa färdig eller kan man göra egen. Men tål ni vitlök kan ni ha i hackad vitlök istället)

2 msk sesamolja

4 msk olivolja

2 cm riven färsk ingefära

2 msk Tamarisoja (går bra med vanlig soja med)

Chiliflakes (eller 1 färsk röd chili)

Salt

Peppar

2 lime (både skalet och saften)

50 g jordnötter

Koriander eller citronmeliss till servering (beroende på vad ni gillar)

Saft från 1/2 citron att ha på laxen

Exempel på tillbehör:

En god grön sallad

Quinoa

Risnudlar

Ris

Pasta

Gör så här:

  1. Tina laxen om den inte redan är tinad.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Lägg laxen i en stor ugnsform och krydda med, salt, peppar, chiliflakes och pressa på citronsaft från 1/2 citron.
  4. Skär broccolin i mindre bitar och lägg i ugnsformen tillsammans med laxen.
  5. Ringla olivolja och lite flingsalt över broccolin och sätt in i ugnen i cirka 10 min.
  6. Under tiden blandar du såsen. Den innehåller olivolja, vitlöksolja, soja, ingefära, en nypa chiliflakes, salt, sesamolja, limeskal och limesaft.
  7. Efter 10 minuter tar du ut laxen och lägger i grönkålen. Ringla lite olivolja över den och in i ugnen igen i några minuter tills laxen är lagom genomstekt. Håll koll så den inte blir för torr. Om ni har den inne i mer än 20 min blir den torr.
  8. När laxen är klar tar du ut den, ringlar såsen över och toppar med jordnötter, koriander/citronmeliss och serverar med din sallad och valfria tillbehör.

 

Ha en bra fortsättning på veckan!

Kram Johanna

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras