Low FODMAP energy bars

Hej på er!

Hoppas ni haft en grym dag! Riktigt ruskväder här så jag har krupit upp i soffan för att blogga lite. Ser fram emot Sveriges mästerkock på tv ikväll.

För några veckor sen gjorde jag dessa goda energy bars så nu ska ni få ta del av receptet. Barsen är helt enligt FODMAP-dieten eftersom jag har receptet på Monashs hemsida (universitetet där de forskade fram FODMAP-dieten).  Många av såna bars man köper i butik innehåller extremt mycket tillsatser, sötningsmedel och annat onaturligt så varför inte göra egna? Dessutom godare tycker jag!

Eftersom många som har IBS mår bra av att äta ofta men lite så är det helt perfekt att ha tillgång till goda och näringsrika mellanmål mellan måltiderna. Då är dessa perfekt att ta med sig till jobbet, skolan osv eftersom de både är mättande och supergoda. Ska snart göra en ny omgång då denna gick åt extremt fort. De är riktigt goda att äta direkt från frysen:)

Vill ni göra barsen helt vegansk är det bara att antingen skippa chokladen eller välja ett vegansk choklad att ha på toppen.

Ingredienser 8-12 bars beroende på storlek

1 och 1/4 dl jordnötssmör (jag använder ekologiskt utan socker)

1 och 1/4 dl lönnsirap (tål ni honung eller agave går det bra men det är ej Low FODMAP)

2 och 1/4 dl havregryn

1 dl rispuffar eller quinoapuffar

1 dl quinoaflingor (går att byta ut mot något annat tex hirflingor eller boveteflingor)

1 dl rostade jordnötter eller mandlar (eller andra nötter)

38 g torkade tranbär (hackade)

1 msk kokosflingor

1 msk chiafrön

1 msk solrosfrön

1 nypa flingsalt

1 nypa vaniljpulver

1 liten skopa valfritt porteinpulver (frivilligt)

100 g mörk choklad (valfritt om ni vill ha choklad på)

Gör så här:

  1. Ta en form cirka 20cm x 20cm och lägg i bakplåtspapper
  2. Värm jordnötssmör och lönnsirap i en kastrull på låg värme. Rör runt ordentligt.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Häll sedan över det smälta jordnötssmöret och lönnsirapen.
  4. Blanda allt ordentligt.
  5. Bre ut röran i formen på bakplåtspappret.
  6. Smält chokladen och bre över röran och toppa med lite flingsalt, kokosflakes och tranbär.
  7. Lägg formen i kylen och låt det stelna. Skär sedan i lagom stora bars och förvara dem gärna i frysen sen.
  8. Ät och njut!

 

Bilderna tog jag på matfotokursen jag var på för inte så längesedan. Hade med mig barsen och vi stylade med extra smält choklad på toppen. Så läckert om jag får säga det själv;)

Kram Johanna

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras