Får du ont i magen av avokado?

God morgon lördag!

Hur är det med er? Hoppas bra!

Jag tänkte ägna det här inlägget åt den fantastiska frukten(!) avokado. Avokado är ett av de nyttigaste livsmedel som finns och den innehåller massa bra fetter som vår kropp behöver. Ingen har väl missat de populära avokadomackorna som serveras på varenda modernt café runt om i världen? Det är ju så gott!

Vad många inte vet är att avokado kan ge en väldigt ont i magen (särskilt vid IBS). Det är inte alla som kopplar magontet till avokadon(kan ju också vara brödet om det är en avokado toast) eller så tror man att det är för att avokadon är så fet. Tyvärr är det så att avokado är ett livsmedel med högt FODMAP-innehåll. Läs mer om vad FODMAP innebär här. Avokado innehåller sockeralkoholer(kolhydrater) och vid ett stort intag (kan räcka med en halv avokado) kan den jäsa och ge magknip, diarré och gaser. Enligt rekommendation brukar känsliga magar ändå tåla 1/8 avokado(vilket ju tyvärr är extremt lite). Hur mycket en person tål är oerhört individuell och mitt enda tips är att prova er fram vad som fungerar och inte.  Jag själv är lite känslig mot avokado så jag försöker äta det i mindre mängd, men måste erkänna att jag ofta äter mer än vad jag tål eftersom det är så gott och hälsosamt. Ibland får man ta konsekvenserna helt enkelt:)

Den här avokadon skar jag upp häromdagen. Alltså snacka om vinst i avokadolotteriet! Känner ni igen lyckan? Det är verkligen ett exempel på en liten sak som livar upp dagen.

Ha nu en underbar helg! 

Kram Johanna

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.


bbb