Godaste glutenfria durrapizzan!

Hej på er!

Hoppas ni haft en bra vecka hittills! Så härligt att våren är här nu tycker inte ni det med? Ljuset gör iallafall mycket för mitt välmående då jag blir både piggare och gladare när det är ljusare morgnar och kvällar. Riktigt gött att det går åt rätt håll nu!

Från vårsnack till något helt annat-nämligen pizzasnack.  Alltså OMG vilken god naturligt glutenfri pizza jag gjorde igår. Tror kanske inte det går att komma närmre en ”vanlig pizza” i konsistens och smak än detta. För inte så längesedan postade jag ett recept på durrabaguetter och tänkte direkt att durra måste vara perfekt att göra pizza på och det var helt korrekt. Känner mig som ett geni;) Hittade faktiskt ett recept på denna pizza som jag följde, så jag kan tyvärr inte ta äran för detta. Men toppingen däremot! Det är första gången jag gör en pizza utan tomatsås och det är ju faktiskt extremt gott.

Durrapizza blir liksom så knaprigt och gott att man knappt kan tro att det är utan gluten? Durra är ett naturligt glutenfritt, smakrikt och fiberrikt mjöl som är helt FODMAP-vänligt och bra för våra tarmar.  Jag brukar köpa durramjöl från Risenta och det ska finnas i de flesta välsorterade matbutiker.

Jag toppade pizzan med riktigt goda grejer, nämligen getost, creme fraiche, mozzarella, pinjenötter, grönkål och lite lönnsirap. Vill ni göra pizzan vegansk går det bra att byta ut osten mot vegansk ost och creme fraichen till havrefraiché istället. Ni kan ju självklart toppa pizzan med vad ni vill och vad ni gillar. Tål ni inte getost eller mozzarella är det bara att byta ut den osten till valfri annan ost. Jag kommer prova något annat nästa gång för detta kommer bli mitt standard-pizzarecept framöver. Denna känns verkligen perfekt som tilltugg eller som en förrätt om man har gäster till exempel.

Recept 1 pizzadeg

1.5 dl durramjöl

1 och 1/4 dl rismjöl

1 dl maizena

1 tsk salt

1 msk torkad oregano

50 g jäst

1 msk fiberhusk

4 dl fingervarmt vatten

Topping:

Grönkål

1 liten påse pinjenötter

1 bit getost (jag köper sån som är i sån förpackning som fetaost brukar vara, vet inte vad man kallar det. Den är mycket lättare att smula än en sån vanlig bit)

1 burk laktosfri creme fraiché (eller havre fraîche)

1 bit mozzarella

Lite lönnsirap (lönnsirap är FODMAP-vänligt men tål du honung eller agave går det superbra)

Flingsalt

Peppar

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till degen och lägg plast eller en bakduk över och låt den jäsa i cirka 2 timmar. Degen är kladdig och det är så den ska vara så det är ingen fara.
  2. Sätt sedan ugnen på 225 grader
  3. När degen har jäst så lägg den på ett bakbord (eller på bakplåtspapper på ugnsform och kavla ut till en rektangel eller rund pizza.). Är den fortfarande lite lös så tillsätt bara lite mer durramjöl för att få den mer fast så det går att forma som en pizza.
  4. Blanda getosten med creme fraiche och bred ut ett jämnt lager över hela degen.
  5. Strö över pinjenötter, grönkål, lönnsirap och toppa med mozzarella som du delar i mindre bitar.
  6. Grädda pizzan i ugnen tills den fått fin färg cirka 10-15 minuter beroende på ugn och hur tjock degen är. Det kan hända att grönkålen bränns vid lite men det gör inget eftersom den blir god ändå.
  7. Servera som den är eller med en god sallad till.

Ni måste prova! Såå god!

Kram Johanna

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


bbb