Hej!
Ingen har väl missat hur populärt det blivit med banankaka och den finns i så många olika varianter. Jag har provat många olika (och har nog postat recept tidigare) men denna jag gjorde häromdagen är i särklass den allra godaste. Den är SÅ saftig (även efter flera dagar) att man kan tro det är något slags konserveringsmedel i den. Den är helt glutenfri, vegansk och fri från raffinerat socker. Bättre kan det ju knappast bli ellerhur? Hemligheten för att få kakan så här saftig verkar vara kokosmjölken. Det smakar inte alls kokos och jag skulle aldrig kunna gissa att det var kokosmjölk i den. Tål ni inte dadlar kan ni byta ut det mot någon annan sötning alternativt låta bananerna va enda sötningen om ni hellre vill det.
Ingredienser 1 kaka
3 bananer (gärna mogna men det är bara gröna som är low-FODMAP så är ni känsliga mot mogna bananer ta de som är lite grönare. Dock blir kakan saftigare ju mognare bananerna är, så ni vet)
225 g valfritt glutenfritt mjöl (jag använde mig av havremjöl och har inte provat andra mjölsorter men de bör gå bra)
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
125 ml kokosmjölk (det vita bara. Jag brukar köpa de i tetrapak från Garant då de är bäst o inte vattniga)
1 msk pressad lime
1 dl kokosolja
1.5 tsk kanel
5-6 urkärnade dadlar
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1 ”chiaägg” (lägg 1 msk chiafrön o 3 msk vatten i en skål o låt svälla 10 min). Äter ni ägg så går det bra att använda er av 1 ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Gör chiaägget genom att blanda chiafrön och vatten och låt svälla 10 minuter. Använder ni er av riktigt ägg så kan ni bara mixa ner det i blandningen sen.
- Mosa bananerna och blanda med kokosmjölk, kokosolja och lime.
- Häll över den torra blandningen till bananblandningen och lägg i de urkärnade dadlarna och chiaägget. Mixa ordentligt med en stavmixer så det blir en jämnt smet. Glöm inte smaka smeten den är magisk!
- Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
- Låt kakan stå i ugnen cirka 60 minuter. Håll koll så inte toppen bränns, isåfall sänker du temperaturen bara. Den ska vara kladdig när den är klar men inte för rinnig. Använd en sticka för att se om den är klar. Kommer den ut torr då är den färdig.
- Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor.
- Kakan håller sig saftig i flera dagar men förvara den i plast eller någon glaslåda tex.
Hoppas ni gillar receptet lika mycket som jag gör!
Kram Johanna