Krispig tofu med jordnötssås, ris, asiatisk gurksallad och grönsaker

Hej på er!

Hoppas att ni haft en bra dag! Helt galet att det är 20 grader ute i mitten på oktober alltså. Enda nackdelen är att det är extremt svårt att sitta inne och plugga när det är så fint väder, men jag tar lite promenadpauser då och då för att få luft och kunna njuta lite:) Ikväll blir det ”A star is Born” på bio och det ser jag fram emot. Har hört att den ska vara riktigt bra!

Gillar ni tofu? Jag har haft lite svårt för det innan, ända tills jag kom på hur den ska tillagas för att bli god. Den blir magisk! Tack vare maizena och olja blir den otroligt krispig och god. Ni måste testa! Asiatiskt har alltid varit en stor favorit för mig och jag gillar att experimentera med olika smaker och ingredienser. Tål ni inte jordnötter kan ni bara göra någon god annan sås istället. Inte för att skryta men den här rätten är jäkligt god;) Det är ju en del ingredienser och det tar lite tid, men jag lovar att det är värt det.

Krispig tofu med jordnötssås, ris, asiatisk gurksallad och grönsaker

Ingredienser 2 pers

Tofun:

1 block tofu naturell

1 tsk curry

1 krm salt

Lite paprikapulver

1 tsk sambal olek

1 msk lönnsirap (eller honung el agave om ni tål det)

1/2 dl maizena

Asiatisk gurksallad

1/2 gurka

1.5 tsk sambal olek

2 msk risvinäger

1 msk strösocker eller annan sötning (jag tog kokossocker)

1/2 tsk sesamolja

2 krm salt

Jordnötssåsen

1 dl jordnötssmör

1/2 burk kokosmjölk

2 tsk sambal olek

1 tsk socker eller kokossocker

1 msk limesaft

1 skvätt soja

1 nypa salt

Tillbehör:

Limeklyfta till servering

Jordnötter till servering

Riven vitkål/spetskål och rivna morötter till servering

2 portioner valfritt ris

Olja till stekning

Gör så här:

  1. Sätt på vattnet till riset och koka det enligt anvisningar på förpackningen
  2. Skär tofun i tunna skivor och blanda i en skål med maizena, kryddor och sötning.
  3. Koka upp jordnötssåsen och koka den på svag värme under omrörning i cirka 20 minuter
  4. Gör gurksalladen genom att skriva gurka antingen med en mandolin eller med potatisskalare. Blanda gurkan med övriga ingredienser och sätt i kylen.
  5. Stek tofun på rätt hög värme i rikligt med olja (den ska i princip friteras så häll på en del). Var försiktig så det inte skvätter olja på dig för det gör ont hehe. Stek tofun tills den får väldigt mycket färg. Tofu är svårt att bränna men håll ändå lite koll
  6. Riv morötter och vitkål
  7. Servera tofun med gurksallad, ris, jordnötssås och grönsakerna. Garnera tallriken med jordnötter och en limeklyfta.
  8. Ät och njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.