Hej på er och hej söndag!
Jag kan verkligen INTE fatta att det redan är december snart, alltså denna höst har gått så otroligt fort. Antar att det går snabbt när man trivs med sin tillvaro. Jag tycker liksom redan att det känns för tidigt när jag ser julpynt i butikerna, men sen så inser jag ju att det faktiskt inte är tidigt nu längre. Har ni börjat få julkänsla ännu? Om inte, så kommer ni få det när ni smakar denna granola med smak av pepparkaka. Den är SÅ god och enkel att göra. Finns faktiskt inte någon granola (enligt mig) som slår den hemmagjorda. I detta recept har jag använt mig av pepparkakskrydda, en kryddmix som brukar finnas i välsorterade matbutiker. Om det skulle vara så att ni inte hittar den så går det bra att göra sin egen genom att blanda 2 msk kanel, 1 msk mald ingefära, 1 msk kryddnejlika och 1 msk kardemumma. Det gjorde jag faktiskt den här gången eftersom den färdiga mixen inte fanns i butiken. Denna granola är så god att man kan äta den som godis, har redan varit och tagit lite från burken och stoppar rakt i munnen haha. Tål ni torkad frukt så kan jag verkligen rekommendera att ha det i, men det är många som har IBS som tyvärr inte tål det.
Ingredienser
6 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1-2 dl valfria nötter (jag hade jordnötter och hasselnötter)
1 nypa flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk pepparkakskrydda
3 bananer
3 msk kokosolja
3 msk lönnsirap eller honung eller agavesirap(lönnsirap är FODMAP-vänligt, det är inte honugn eller agave. Tål ni agave/honung kan ni ta det)
0.5 dl russin eller hackade dadlar (om man tål, det är inte Low FODMAP)
1,5 dl rostade kokoschips att till tillsätta efter tillagning (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienser för sig i en bunke.
- Mosa bananerna för sig och blanda med lönnsirap (eller honung el agave) och kokosolja.
- Blanda de torra ingredienserna med bananblandningen och rör ordentligt så det blir jämt.
- Lägg ut allt på ett bakplåtspapper på en plåt och kör in i ugnen.
- Rör runt då och då så att det inte bränns. Efter cirka 15-20 minuter bör granolan vara klar och ha fått fin färg.
- Tillsätt kokoschipsen och blanda runt.
- Lägg granolan i en fin burk och njut sedan av att ha den på tex fil, yoghurt eller smooothiebowl.
Ha en underbar söndag nu!
Kram Johanna