Jag älskar verkligen asiatiskt mat och den här woken med kokos ocjordnötssmak är en favorit. Nackdel med asiatiska recept är att det ofta innehåller högt fodmap på grund av lök och vitlök, så därför gäller det att vara kreativ och hitta alternativ/byta ut mot mer passande livsmedel. Jag har utgått ifrån ett recept hos https://56kilo.se, men gjort om det så det är fodmap-anpassat.
Recept:
1 burk handskalade räkor
Vitlöksolja att steka i (finns i vissa butiker men inte alla, detta är mer lättsmält än vanlig vitlök)
1 tsk salt
1/2 tsk chili flakes
1 gul paprika
1 röd paprika
10 cm purjo (den gröna delen vid ibs annars kör på 1 gul lök)
2 msk fish sauce
1 msk soja
4 dl kokosmjölk
Juice från 1 lime
1 msk färsk ingefära
3 msk jordnötssmör
1 dl koriander (jag gillar ej koriander så jag tog thaibasilika istället)
Lite hackad fänkål (kan uteslutas)
Peppar
1 paket risnudlar/ jasminris
Gör så här:
Marinera räkorna i lime, peppar, chiliflakes och lite vitlöksolja
Fräs purjolök och paprika tills det blivit mjukt
Blanda ner fish sauce, jordnötssmör, kokosmmjölk, limejuice, ingefära och låt allt sjuda några minuter. Lägg därefter i fänkål, koriander (thaibasilika) och räkor. Koka några minuter och smaka av. Värm risnudlar / koka ris och har du risnudlar kan du blanda ner dem i grytan. Njut av en fantastiskt god måltid!
Kram Johanna