En rolig nyhet är att jag har börjat samarbeta med den nystartade organisationen Stolta Magar, en organisation som riktar sig till barn, ungdomar och unga vuxna som lever med en bråkig mage, men även till deras närstående. Tyvärr ökar antalet barn och unga med magproblem hela tiden och många känner sig väldigt ensamma i sin situation. Många med bråkiga magar mår bättre av en anpassad kost och eftersom jag själv äter mer eller mindre enligt FODMAP-dieten så är det kul att inspirera andra och visa att det faktiskt går att äta gott, näringsrikt och vacker mat, trots att många livsmedel går bort. Jag tycker att detta är ett otroligt bra initiativ och hoppas att många barn och ungdomar kommer att få hjälp och må bättre tack vare stödet från Stolta magar. Kolla in deras hemsida här
Ingen har väl missat att det är fettisdagen nu på tisdag? Varje år kommer det fler och fler varianter på den klassiska semlan, allt från nutellasemlor till prinsessbakelsesemlor. Den klassiska semlan är tyvärr inte särskilt allergivänlig då den innehåller både gluten, mjölk och nötter. Mitt mål var att försöka göra en FODMAP-anpassad semla och efter några försök fick jag, tack vare Smilla Luuks recept, fram en semla som blev väldigt god, saftig och fin och FODMAP-vänlig! Semlorna är dock tyvärr inte mjölkfria, men det går säkert att byta ut alla mejeriprodukter till mjölkfria alternativ.
När jag bakar glutenfritt försöker alltid använda naturligt glutenfria produkter eftersom många färdiga mixer innehåller dåliga tillsatser, som också kan vara otroligt irriterande för magen. I denna semla använde jag Urtekrams färdiga universalmix, en naturligt glutenfri mjölblandning som bland annat innehåller fullkornsrismjöl och majsmjöl. Eftersom det är fullkornsrismjöl så blir semlorna lite mer bruna än vanliga släta bullar, men detta är ju för att de är nyttigare! Istället för vanligt raffinerat socker har jag i kokossocker, vilket också har en brun färg. Kokossocker har ett mycket lägre GI än vanligt socker (höjer alltså inte blodsockret lika mycket) och det innehåller även bra näringsämnen. Jag gillar den goda kolasmaken som kokossockret ger. Utmaningen med att baka naturligt glutenfritt är att få det saftigt och recepten jag provade först resulterade i torra bullar, men jag vägrade ge upp så jag testade fler recept tills det blev bra. Nackdelen med glutenfritt är också att de oftast bara är färska i en dag, men dessa var goda även dagen efter. Jag rekommenderar er ändå att äta semlorna samma dag som ni bakar dem, då är de som allra godast!
Eftersom jag inte gillar mandelmassa så mycket så valde jag att göra en dadelmassa istället, vilket blev SÅ himla gott. Mandlar är även högt FODMAP, så därför valde jag att göra dadelmassa istället. Jag har hela tiden trott att alla dadlar har högt FODMAP innehåll, men har nyligen fått veta att det endast är torkade dadlar som har högt FODMAP, inte färska. Glad nyhet! Jag tänker att vissa vill och kan ha mandelmassa i sin semla och därför skriver jag ner recept på både dadelkräm och mandelmassa, så kan ni välja vad ni föredrar. Vaniljkräm är säkert också gott att ha i!
Recept 12-15 semlor
100 g laktosfritt smör
2 dl laktosfri mjölk
50 g jäst för söta degar
1 msk fiberhusk
2 dl kokossocker (vanligt går med bra men ta då endast 1 dl)
2 tsk kardemumma
1 ägg
1 dl laktosfri kvarg
1 krm salt
6 dl Urtekram glutenfria universalbakmix (eller om ni vill ha någon annan glutenfri bakmix så går det också bra)
1 ägg till pensling
3dl laktosfri grädde
Lite florsocker till garnering
Välj att fylla semlan med antingen dadelkräm eller mandelmassa beroende på vad ni gillar/tål.
Dadelkräm
17 färska urkärnade dadlar
1 dl kokosolja
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1/2 dl valfri mjölk
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1 dl kokossocker
0,5 dl laktosfrimjölk
Gör så här med bullarna:
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den blir ljummen. Smula ner jästen och vispa ut i mjölken och smöret.
- Tillsätt fiberhusken och vispa ordentligt så det inte finns några klumpar kvar. Låt allting svälla i 10 minuter. Vispa då och då.
- Häll smörblandningen och resten av ingredienserna i en bunke. Arbeta degen länge i en bakmaskin eller med elvisp (jag körde med elvisp och det gick bra). När man petar på degen ska den inte fastna på fingret, gör den det så kör med bakmaskin eller elvisp lite till.
- Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i cirka 30 minuter.
- Dela degen i 15 delar. Kladdar degen kan du blöta händerna lite när du arbetar med den. Rulla varje del till en slät bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter till. Sätt igång ugnen på 225 grader
- Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i cirka 15 minuter. Håll koll så de inte bränns!
- Låt bullarna svalna helt och fyll dem med grädde och antingen dadelkräm eller mandelmassa. Toppa med lite florsocker om ni vill.
Gör så här med dadelkrämen:
- Mixa dadlar (kärna ut först om det behövs) med salt, vaniljpulver och kokosolja. Behövs det kan du tillsätta lite 1/2 dl mjölk (valfri sort) för att få det lite lösare.
- Klart!
Gör så här med mandelmassan:
- Rosta mandelmjölet i en torr stekpanna. Mixa ihop alla ingredienserna till en slät massa.
- Klart!
Ät och njut!!!
Kram Johanna
Mums så gott!