Morotssoppa med ingefära, kokos med rött/svart citronris

Hej lördag och kära läsare!

Hoppas allt är bra med er! Äntligen lite helg igen med sovmorgon, god mat, träning och trevligt umgänge. Denna soppan gjorde jag i veckan och receptet hittade jag inne på Kung Markattas hemsida. Det är en vegetarisk soppa, men vill ni inte ha den helt vegetarisk så tror jag att det är kanongott att ha räkor i/på. Det ska jag prova nästa gång! Jag har alltid älskat soppa och särskilt gott är det nu under vinterhalvåret när det är kallt ute. För mig var det första gången jag åt ris i soppa och jag måste säga att det var riktigt gott. Har ni inte provat rött eller svart ris så rekommenderar jag er att göra det. Riset har betydligt längre koktid (ju längre koktid desto mer näringsrikt) och har en lite nötig smak. I receptet var det svart ris men jag hade bara rött hemma så jag körde på det.  Riset ger lite tuggmotstånd, vilket är himla bra eftersom  det är när vi tuggar som matsmältningsprocessen sätts igång.  Vid magproblem är det faktiskt lika viktigt att tänka på HUR vi äter som VAD vi äter. Tugga ordentligt är något som jag själv är dålig på, men jag märker verkligen vilken skillnad det gör när jag äter och tuggar medvetet och inte kastar i mig maten. Det är inte svårt att räkna ut att det är lätt att bli uppblåst om inte maten har tuggats ordentligt.

Recept 4-6 portioner

600 g rivna morötter

1 skivad purjolök (gröna delen vid IBS)

2 msk kokosolja eller olivolja

1.5 l vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

1 dl röda linser (om ni tål, linser på tetrapack har ett lägre FODMAP-innehåll och brukar därför fungera bra)

3 msk hackad ingefära

1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde

Cayennepeppar

Salt och svartpeppar

2 dl rött eller svart ris (Kung Markatta har det)

4 dl vatten plus lite salt (till riskoket)

1 dl kokosflingor

Saften från 1 citron

Thaibasilika/citronmeliss/koriander till garnering

Gör så här:

  1. Koka upp riset med vattnet och saltet. Låt puttra och koka enligt anvisningar på paketet
  2. Stek purjon i kokosolja/olivolja tills den är mjuk
  3. Tillsätt rivna morötter och fräs några minuter till
  4. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser och ingefära. Koka upp och låt puttra i ca 25 min
  5. Häll i kokosgrädde/kokosmjölk och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Späd ut med mer vatten om ni vill ha en tunnare soppa.
  6. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna. Lätt att dessa bränns så håll koll
  7. Rör ner citronsaften i riset. Häll i 3/4 av kokosflingorna och rör ihop
  8. Smaka av riset med salt. Häll över i en skål och toppa med resten av kokosflingorna
  9. Häll upp soppan i skålar och toppa med lite citronris och toppa med thaibasilika/citronmeliss eller koriander

28408092_10155982767351093_1716805307_o-600x900 - Morotssoppa med ingefära, kokos med rött/svart citronris

Hoppas att ni gillar soppan, själv tyckte jag att den var supergod och kändes så hälsosam.

Ha en trevlig lördag!

Kram Johanna

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.