Att gå från att äta mycket gluten till att ta bort gluten helt ur sin kost är en stor utmaning och kräver mycket fantasi, tålamod och kreativitet. Under alla år som jag har ätit glutenfritt har fiberhusk varit en räddare för mig. Fiberhusk, pulveriserat psylliumfröskal, har egenskaper som håller ihop degen och gör det möjligt att baka utan vetemjöl. Dessutom innehåller Fiberhusk 85% kostfiber vilket är hälsosamt för våra tarmar. I samarbete med Husk har jag tagit fram 10 Low-FODMAP recept där jag använt mig av deras produkter.
Alla recept och bilder finns på deras hemsida. Förutom recept och kostråd, finns där även massa bra information om maghälsa och vilka produkter som kan hjälpa till att skapa en bättre magbalans. Kika gärna in!
Jag börjar med att lägga upp två recept här idag och efterhand kommer jag självklart att publicera alla.
Ni får gärna tagga mig på Instagram (magiskmat.nu) om ni testar något recept. Hoppas ni gillar!
Overnight oats med smak av citron och banan
Ingredienser 1 person
1 dl havregryn
1 dl valfri mjölk
1 dl laktosfri grekisk yoghurt
1 tsk fiberhusk
1 tsk citronskal
1 banan
1 nypa salt
Förslag på topping: Hallon, kakaonibs och rivet citronskal
Gör så här:
- Riv citronskalet.
- Blanda havregryn, yoghurt, mjölk, fiberhusk, salt och citronskalet i en skål/tallrik.
- Mosa bananen och blanda i gröten.
- Låt stå i kylen en stund. Gärna några timmar eller över natten.
- Servera med god topping som exempelvis hallon, kakaonibs och rivet citronskal.
Glutenfritt majsknäcke med gurkmeja
Ingredienser till 1 plåt
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 tsk gurkmejakrydda
1 krm salt
1/2 dl olivolja
2 dl kokande vatten
1 tsk flingsalt
½ tsk fiberhusk
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser och häll sedan på kokande vatten och olivolja, blanda allt.
- Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper (jag lägger ett bakplåtspapper över också för att kunna släta ut smeten så mycket och så tunt som möjligt) och toppa med flingsalt.
- Grädda i ugnen cirka 1 timme på 150 grader (håll lite koll ifall att det ser klart ut tidigare).
- Ta ut knäcket, låt det svalna och bryt i lagom stora bitar. Ät med smör och något smarrigt pålägg. Varför inte med smör, ägg, flingsalt och lite gräslök?
Stor kram!
Johanna
Hej, har haft ibs i många år men nyligen fått det konstaterat på riktigt. Hittade din fantastiska blogg via Instagram. Jag har provat fiberhusk och pofiber flera gånger men upplever att min mage blir väldigt dålig av det. Vet du om det är vanligt i början och att det går över? Tack för all härlig inspiration!
Hej Åsa!
Tack för din fina kommentar!
Har tyvärr också upplevt det förr, tror att det är för att magen reagerar på alla fibrer som i. Tror det kan vara en vanesak, men det finns nog många som inte tål det trots att det är OK enligt Fodmap i små mängder. Jag är inte lika känslig som innan men jag kan inte heller äta hur mycket som helst då blir jag dålig. 1-2 frallor med fiberhusk i går bra men för mycket då får jag springa på toa massa gånger. Hoppas du hittar någon mängd du kan klara om. Börja med lite och så kan du prova mer efterhand. Ha en fin dag! Kram!
Tack för svar, då ska jag prova igen med små mängder och se om de funkar. Ha d gott, kram/Åsa